18 Şubat 2014 Salı

Türkiye turizm pazarında 'ucuz ülke' olmaktan çıkamadı

Türkiye'de turist sayısı artsa da ziyaretçi başına elde edilen gelir yükselmedi. 2003 yılında yabancı turistler kişi başına 740 dolar harcama yaparken, 2013'te bu rakam 749 dolar olarak hesaplandı. Böylece Türkiye turizm pazarında 'ucuz ülke' olmaktan çıkamadı, turiste harcama yaptıramadı.

Türkiye yıldan yıla turist sayısını ve gelirini artırıyor. Değişmeyen gelişmelerden birisi bu. Ama bir başka değişmeyen, daha doğrusu pek değişemeyen gösterge daha var; kişi başına harcama rakamları. Son 10 yıla bakıldığında fazla yol gidilemediği görülüyor. 2003'te yabancı turistlerde kişi başına harcama rakamı 740 dolarmış. 2013'te 749 dolar. Yükseliş trendi gözlenmiyor. 2005'te rakam 766 dolar. Hatta buna bakarsak gerilemiş. 2010'dan sonra bir miktar artış gözleniyor. Ancak 2013 rakamı sonuç olarak alınırsa, ciddi bir artış yok. Daha fazla turist geliyor, kişi başına rakamlar aynı kalsa da toplam turizm geliri artıyor. Ancak Türkiye, 'ucuz ülke' olmaktan henüz çıkmış değil. Turiste harcama yaptıramıyor.

HARCAMA DÜZEYİ GÖRECE DÜŞÜK

Bu konuda güvenilir bir 'dünya ortalaması' rakamı yok. Ancak 750 dolar seviyeleri de ülkeler için bir 'direneç noktası' veya bir 'tuzak' düzeyi değil. Kişi başına turizm harcaması 1000 doları geçen ülkeler var. Hatta 2 bin dolara gidenler mevcut. ABD için verilen rakam 1.881, Almanya için 1.267, İngiltere için 1.241 dolar, İtalya için 872 dolar. İspanya için 2013 yılı itibariyle verilen rakam 949 euro. Çin'de bile Türkiye'den yüksek gözüküyor, 862 dolar! Çeşitli metinlerde, makalelerde rakamlar birbirini tutmuyor. Bununla birlikte Türkiye'de harcama düzeyinin görece düşük kaldığını turizmciler de söylüyor.

TUROB Başkanı Timur Bayındır, "Yıllardır söylemeye çalıştığımız bu. 50 milyon turist olur ama 10 yılda 20 dolar, 10 yılda bir 20 dolar daha... Yine olmuyor. Kişi başına bin dolar olacak. Yeni alternatifler lazım. Güzel lokantalar, güzel alışveriş, kandırmadan... Turizm yatırımı yapılıyor ama böyle yan gelişmeler de olması lazım. Nereye, neye harcasın? Söylemekle olmaz, icraat lazım" dedi.

GECELEME SAYISI DA ARTMIYOR

Türkiye gibi turizm cenneti bir ülkede, yabancı turistlerin harcama düzeyinin artırılması mümkün. Turizm uzmanları da buna dikkat çekiyor. Bu hizmetin çeşitlendirilmesi, çekici tüketim alanlarının sunulmasıyla ilgili. Öncelikle turistin daha uzun süre kalmasını sağlamak gerekiyor. Oysaki geceleme sayısında da 10 yıldır yerinde sayıyoruz. 2003 yılında yabancı turist başına ortalama geceleme sayısı 8.5, 10 yıl sonra 8.6. Bu arada birkaç yıl 9'u geçmiş, bir yıl 8'in de altına gerilemiş. Nereden bakılırsa bakılsın, gerek turist başına harcama, gerekse geceleme sayısı bakımından kayda değer bir gelişme olmadığı dikkat çekiyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder